Håll huvudet kallt när du blir ifrågasatt
- Kommunicera med empati och agera konstruktivt
Hur vi agerar och kommunicerar när vi får kritik eller blir ifrågasatta har betydelse för våra relationer, fortsatta beteendemönster och vårt och andras välmående.
Liv ska hålla en utbildning för 15 deltagare som inte känner varandra sedan tidigare. De befinner sig på en kursgård på landsbygden i en vacker miljö, alla har anlänt, hälsat på varandra och har precis ätit lunch. Innan lunchen har deltagarna introducerats för varandra och blivit guidade i en första övning med fokus på relationsbygge och avspänning. Liv noterar att en av deltagarna, Sanna, har visat på avvaktande beteenden genom att sitta med armarna i kors, en bit ifrån sin grupp och tackat nej till att delta i en av de frivilliga övningarna. Nu ska Liv hålla ett första föredragspass och deltagarna har tagit fram pennor, anteckningsböcker och lyssnar intresserat. Efter en stund ställer Sanna en fråga som gör Liv obekväm. När Sanna ställer frågan markerar hon fortfarande avstånd genom att luta sig tillbaka, ha armarna i kors och ha ett ifrågasättande tonläge. Liv blir osäker, känner sig spänd i käkar och hals och märker att stämningen i rummet förändras.
Reaktionstrappan är ett mentalt redskap för att beskriva vanliga reaktionssätt som vi människor uppvisar i situationer när vi känner oss ifrågasatta eller hamnar i konflikt. Våra reaktioner märks ofta genom vårt sätt att kommunicera, hur vi använder vårt kroppsspråk, vårt minspel, vad vi säger och med vilket röstläge.
På det första trappsteget finns förnekande, där vi helt förnekar eget ansvar ”det känner jag inte igen”, ”nej så har jag aldrig sagt”. På det andra trappsteget kommer försvar, där vi förlägger ansvaret någon annanstans. ”Om du inte hade gjort så hade jag inte behövt bli så upprörd”. Nästa steg, förklara, är en storfavorit hos många av oss. Här försöker vi förklara vilka intentioner vi hade och ger fler och andra beskrivningar för att försöka få den andra att förstå det den inte har förstått. På det sista trappsteget, att förstå, visar vi förståelse och kommunicerar med empati. Här är det egna ansvaret som störst. Jag visar att jag är beredd att sätta mig in i din situation och ditt perspektiv. Utifrån ditt utsiktstorn har jag större möjlighet att förstå varför du tänker, känner eller beter dig som du gör. Här kan vi uttrycka ”Jag förstår att du förväntade dig något annat” eller ”jag inser att jag har gjort dig ledsen”. Och sedan lyssna.
Att sträva efter att svinga sig förbi de första tre vanliga stegen i trappan, förneka, försvara, förklara, är ett sätt att behålla lugn och välmående när vi blir ifrågasatta. Genom att släppa behovet att försvara vår ståndpunkt och istället lyssna in och försöka förstå den som ifrågasätter, förlorar vi inte onödig energi och har lättare att agera konstruktivt i situationen.
Så kommunicerar du utan att försvara:
Svinga dig upp i reaktionstrappan: visa att du försöker förstå
Du behöver inte alltid besvara frågan själv. Ställ frågan ut till gruppen, be om andras perspektiv på saken.
Att förstå är inte detsamma som att acceptera alla beteenden som följer. Om du är i position av kursledare ansvarar du för gränssättning och att gruppen visar respekt för varandra.
För vidare läsning: 11 Nyanser av tystnad, om maktspel och konflikter på arbetsplatsen, Elvin-Nowak 2010